Güneş Işınlarının Cilt Yaşlanmasına Etkisi & Güneş Kremi
Sürekli olarak; yaşlanma karşıtı güneş kremi önerilerine bakıyor veya arıyorsanız; büyük ihtimalle güneş ışınlarının yaşlanma etkisine maruz kalmışsınız demektir. Herkes genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanın hayalini kuruyor. Ancak; güneş ışınları, cildin beklenenden çok daha önce yaşlanmasına sebep olabiliyor. Yaşlanma karşıtı krem kullanmak ve organik kozmetik ürünleri güneşin zararlı ışınlarının yarattığı etkiyi azaltmada nasıl bir rol oynuyor? Organik sertifikalı kozmetik ürünleri cilt sağlığını korumaya yardımcı oluyor mu? Organik sertifikalı kozmetik markaları tercih edilmeli mi? Gelin tüm detayları birlikte inceleyelim.
Güneş Kremi Kullanımı Cildi UV Işınlarının Zararlı Etkilerinden Korur Mu?
UV ışınları cildin bazal katmanındaki keratinositleri (derinin üst katmanında bulunan hücreler) hedef alarak cilt yaşlanmasına sebep oluyor. Dolayısıyla; dış faktörlere bağlı yaşlanma belirtilerinin % 80’inin sebebinin UV ışınları olduğu biliniyor. Bu noktada; bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar var.
Dünyamıza ulaşan küçük dalga boylarına sahip güneş ışınları cildimizi olumsuz etkiliyor. Cildimizin altına geçebilen UV ışınlarının, güneş yanığı, cilt lekesi ve cilt kanseri gibi etkileri olabiliyor. Bu anlamda; UV ışınlarının etkilerini ve bu etkileri azaltacak yöntemleri biliyor olmak önem taşıyor. Organik sertifikalı kozmetik markaları ve organik sertifikalı kozmetik ürünleri bu noktada önemli bir rol oynuyor. Yaşlanma karşıtı güneş kremi ve diğer güneş kremlerinin kullanımı cilt hasarını azaltmaya yardımcı olabiliyor. Peki; UV ışınlarına dair neler bilmemiz ve nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
UV ışınları, UVA-UVB-UVC olmak üzere üçe ayrılıyor ve şu şekilde sıralanıyor;
- UVA (320-400 nm)
- UVB (290-320 nm)
- UVC (100-290 nm)
Bu ışınlardan en tehlikelisi UVC ışınları olarak biliniyor. Fakat UVC ışınları, atmosferden yeryüzüne ulaşamıyor.
UVB ışınlarının güneş kremi ile korunulmadığı sürece kansere ve erken deri yaşlanmasına neden olan güçlü etkileri bulunuyor. Uzun süreli bronzluğa yol açıyor. Yaz aylarında, 11.00 – 15.00 saatleri arasında, ekvatora yaklaştıkça yeryüzüne ulaşan UVB yoğunluğu artıyor
UVA ışınlarının güneş̧ yanığı oluşturma potansiyeli, UVB ışınlarına oranla 600 – 1000 kat daha az olarak görülür. Kanser yapıcı etkisinin hafif – orta şiddette olduğu düşünülüyor. Ancak; derinin daha derin katmanlarına ulaşabildiği için kollajen – elastin liflerde daha çok yıkıma yol açıyor. Bununla birlikte; erken deri yaşlanmasına neden olur. UVA; UVB’nin aksine camdan geçebilir ve saat, mevsim, coğrafik enlem farklılıkları göstermez.
Güneş Işınlarının Zararlı Etkileri Nasıl Önlenir? Güneş Kremi Kullanımı Etkili Olur Mu?
Peki; UV ışınlarının etkisine bağlı olarak gelişen cilt yaşlanmasının temel belirtileri aşağıdaki gibidir.
-
- Kırışıklıkların belirmesi
-
- Deri sarkmasının oluşması
-
- Düzensiz cilt dokusunun görünür olması (gözeneklerin daha görünür olması, cilt kızarıklıkları)
- Düzensiz cilt tonu (cildin belli bölgelerinde oluşan lekelenmeler)
Güneş ışınlarının zararlı etkileri nasıl önlenir? Bu noktada ilk olarak; yaz – kış fark etmeksizin, güneş koruma faktörlü (SBF) koruyucu güneş kremleri kullanılması öneriliyor. Hatta çok beyaz tenli ve hassas bir cilde sahipseniz, 50 faktör güneş kremlerini tercih etmeniz gerekiyor. 35 veya 50 faktör güneş kreminizi, güneşe çıkmadan 15 – 30 dakika önce; cildinizin güneş gören tüm bölümlerine uygulamanız öneriliyor.
Güneş̧ kremi uygulama sıklığının 2-3 saatte bir olması tavsiye ediliyor. Yüzme ve terleme sonrası güneş kremlerinin yenilenmesi uygun olabiliyor. Güneş̧ ışınlarının en şiddetli olduğu saatler 11.00 ile 15.00 saatleri olarak biliniyor. Bu saatler arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmesi önem taşıyor. Eğer çıkmak zorunda olursanız, mutlaka 50 faktör güneş kremlerini cildinize uygulamanız gerekiyor. Bu noktada; organik kozmetik ürünleri sağlıklı içerikleri ile güneş ışınları ve zararlı etkilerine karşı cildinizi korumanıza yardımcı olabiliyor. Organik sertifikalı kozmetik markaları ve ürünlerinin kullanımı bu nedenle tavsiye ediliyor.